piekarnik parowy

Jaki piekarnik parowy do kuchni będzie najodpowiedniejszy?

Piekarnik parowy to nowość na rynku sprzedażowym jako wyposażenie kuchni. Osoby lubiące nowoczesność, będą zachwycone, ponieważ piekarnik posiada wiele cennych funkcji, które można wykorzystać. Główną zaletą piekarnika jest para, której zadaniem jest ogrzewanie potrawy równomiernie. Warto rozglądać się za piekarnikiem parowym, gdyż można zaoszczędzić sporą ilość energii.

Czym się charakteryzuje piekarnik parowy?

Piekarnik parowy to rodzaj tradycyjnego piekarnika, z tym że dodatkową zaletą jest możliwość włączenia pary. Coraz więcej osób stawia na zdrowe odżywianie, dlatego chęć przygotowywania potraw bez nadmiaru tłuszczu to podstawa. Piekarnik parowy wykorzystuje parę, dlatego zwykłe pieczenie połączone jest z pieczeniem parowym. Oznacza to lepszą strukturę mięsa, miękkość warzyw, ryb, a także doskonałą wilgotność ciasta. Włączona para rozkłada ciepło równomiernie, zarówno gotujących się potraw, jak i tych, które będą upieczone. Piekarnik parowy piecze o wiele szybciej niż tradycyjny, a przede wszystkim nie przypieka potraw. Jest bardzo oszczędny, co dla osób liczących się z rachunkami, ma to ogromne znaczenie. Ma doskonały termoobieg, co widać już podczas pierwszego pieczenia. Można przygotować w nim obiad, kolacje, przekąski warzywne, a także upiec chleb czy bułki.

Jak ustawić piekarnik parowy?

Piekarnik parowy powinien być ustawiony w kuchni tak, aby było to wygodne dla mieszkańców domu czy mieszkania. W dużej kuchni można pozwolić sobie na większy piekarnik, do którego można włożyć kilka potraw naraz. Najczęściej ustawiany jest w postaci wyposażenia zabudowanego, które w połączeniu z kuchenką elektryczną stanowi ładny design kuchni. Chcesz kupić piekarnik parowy? Na co zwrócić uwagę przed zakupem? . Już podczas wyboru w sklepie, należy zwrócić uwagę na wielkość, jakość, klasę energetyczną, a także kolor. Kolejnym ważnym aspektem jest jego szerokość i wysokość, aby pasował do reszty mebli kuchennych i innego wyposażenia. Osoby, które mają małą kuchnię, wybierają piekarnik o optymalnej wielkości, często wybierając go na wymiar. Większość piekarników parowych ma standardowe rozmiary, dlatego monter zawsze dopasuje taki, aby władnie go wkomponować w kuchni pomiędzy szafkami.

Jakie zalety ma piekarnik parowy?

Piekarnik parowy jest bardzo nowoczesny, co widać po różnych parametrach technicznych. Doskonały zarówno dla singli, jak i dla całej rodziny, która chce przyrządzać zdrowe potrawy dla swoich dzieci. Ma bardzo dużo funkcji, co przekłada się na oszczędność czasu podczas gotowania. Jest to nie tylko piekarnik, ale również urządzenie do odmrażania potraw, gotowania na parze, pieczenia i grillowania. Za każdym razem można wykorzystać inną funkcję, w zależności od potrawy i potrzeb. Wszystko można bardzo łatwo ustawić według własnego upodobania, zarówno na 150 stopni, jak i na 220. W piekarniku parowym można piec ciasta, przyrządzać kaczkę, mięso wołowe, rybę, a także upiec chleb. Wegetarianie mogą użyć piekarnika parowego do ugotowania warzyw na parze, bez dodatku tłuszczu. Latem jest doskonałym urządzeniem, by móc grillować warzywa, kawałki mięsa, a para równomiernie rozprowadzi ciepło, oddając soczystość i miękkość mięsa czy innych składników, bez zbędnego przypieczenia. Inną zaletą jest możliwość odgrzewania potraw z poprzedniego dnia. Przede wszystkim wystarczy włożyć potrawę do piekarnika na kilka minut i stanie się gorąca i miękka, a przede wszystkim świeża, jak pierwszego dnia. Mogą to być obiady warzywne, z kaszą, makaronem, czy ziemniakami, gdyż własnoręcznie ustawia się odpowiednią temperaturę odgrzewanych potraw.