Ostry smak może skutecznie podkręcić smak potraw. Odpowiednio dobrane sosy, sprawiają, że potrawa zyskuje wyrazistego smaku. W prawie każdej kuchni świata stosuje się zasadę dodawania potrawom pikanterii. W kuchni polskiej jest to pieprz, w kuchni orientalnej są to ostre sosy, takie jak: piri-piri, ssrirachę czy sambal oelek.

Z czym łączyć ostre sosy?

Ostre sosy można podzielić na dwie grupy. Te, które oparte są na ostrych paprykach lub te, które oparte są na ekstrakcie z papryki. Te drugie bywają nieraz bardziej ostre. Musimy także wziąć pod uwagę, że ekstrakt może mieć gorzki smak i nie ma atutów smakowych, jakie dają papryki. Sos na bazie papryki Jalapeno będzie charakteryzował się świeżością i smakiem zbliżonym do słodkiej papryki. Takie papryki, świetnie łączą się z kuchnią meksykańską. Sosy oparte na pepperoni dodają daniom warzywnego posmaku, a oparte na paprykach Habanero nadadzą smaku owocowego.

Sosy oparte na Naga Jolokia i Carolina Reaper – ze względu na dużą zawartość kapsaicyny – są najczęściej przeznaczone do stosowania w niewielkich ilościach np. poprzez dodanie kropli do ulubionego dania.

Do czego używać ostre sosy?

Ostre sosy można wykorzystywać do wielu dań w kuchni. Pomogą podkręcić smak. Ostre sosy, na przykład z firmy Słodka Paczka, świetnie nadadzą się do marynaty czy też glazury. W marynatach warto zastosować mocniejszy sos w mniejszych ilościach. Sosy ostre świetnie sprawdzą się w dipach, podkreślając smak sałatek czy dań typu fingerfood. Sos idealnie podkręci smak zwykłych kanapek czy burgera. Niezależnie, czy przygotowujesz szakszukę, zupę dyniową, czy chili con/sin carne – ostre sosy świetnie spisują się jako przyprawa. Dodając sos do potraw, które gotują się na wolnym ogniu, możemy dodać trochę więcej sosu, wówczas sos wyparuje, pozostawiając przyjemny posmak. Poza daniami, które przygotowuje się krótko, ostrego sosu warto dodać po smażeniu – dopiero w fazie duszenia lub pieczenia.

Niezależnie od zastosowania, pojawienie się sosów ostrych, zawsze wzbudza sensację. Warto je dodawać do różnych potraw, by wydobywać głębię smaku.

Dodaj komentarz